PREDSTAVITEV

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dom starejših Rakičan je javni socialno varstveni zavod s skupno kapaciteto 370 postelj. Dom ima tri enote in sicer matično enoto v Rakičanu (kapacitete 269 postelj), enoto Center za starejše v Murski Soboti (kapaciteta 66 postelj) in enoto Elizabeta v Svetem Juriju (kapaciteta 35 postelj).

Začetki delovanja Doma segajo v leto 1951, na sedanji lokaciji pa Dom deluje od leta 1978 naprej. V tem letu je bila zgrajena prva faza objekta matične enote, do leta 1983 pa še druga in tretja faza. Lokacija matične enote Doma je v vasi Rakičan, v neposredni bližini mesta Murska Sobota. Dom leži v neposredni bližini bolnišnice, srednje zdravstvene šole, kmetijske šole in vrtca. V njegovi bližini se nahaja tudi velik park, ki nudi stanovalcem obilo možnosti za sprehode in druženje zunaj zavoda, ter rakičanski dvorec, kjer se nahaja tudi konjušnica. Matična enota v Rakičanu je bila v letih 2012 in 2013 temeljito obnovljena, tako, da je stavba energetsko sanirana, urejena je bila nova fasada, zamenjano je bilo stavbno pohištvo, ter nameščeni kolektorji za ogrevanje sanitarne vode. V pritličju objekta je bil urejen nov oddelek za stanovalce obolele za demenco, ter nove parkovne površine. V bodoče se pripravlja projekt celovite notranje prenove matične enote, ter ureditev okolice objekta.

V letu 2007 je začela delovati dislocirana enota Elizabeta v Svetem Juriju, v občini Rogašovci, ki ima kapaciteto 35 postelj. Enota je nastala v sodelovanju z zasebnikom Slavkom Fickom, danes pa opravlja dejavnost zasebnika njegov sin Luka Ficko. Sodelovanje z lastnikom objekta poteka po principu javno zasebnega partnerstva, pred leti pa je vodenje dejavnosti prevzel njegov sin Luka Ficko. Za socialno oskrbo in zdravstveno nego skrbi matični dom v Rakičanu, prehrano, pranje perila in vzdrževanje pa zagotavlja lastnik objekta. Objekt je zgrajen na lepi lokaciji v Svetem Juriju z čudovitim razgledom na goričko pokrajino, ki nudi stanovalcem prijetno bivanje in domačnost zaradi manjšega števila stanovalcev. V enoti bo letos začel delovati dnevni center in skupina za obravnavo stanovalcev z demenco.

V letu 2010 je začela delovati nova dislocirana enota Center za starejše v Murski Soboti, ki ima kapaciteto 66 postelj. Zgradba je sodobna, na izjemni lokaciji, blizu centra mesta, kar nudi odprtost in povezanost z okoljem. Center za starejše nadaljuje tradicijo Doma starejših Rakičan, ki temelji na domačnosti in kvaliteti storitev. Poleg celodnevnega institucionalnega varstva ponujamo storitev dnevnega varstva v dnevnem centru, ki se nahaja v pritličju objekta. V dnevnem centru se nahajajo dnevni prostori, kuhinjska niša, knjižnica, prostor za počitek z tremi posteljami, sanitarije in zunanja terasa. V pritličju enote Doma se nahajajo še ambulanta, prostor za fizioterapijo, delovno terapijo, jedilnica in kuhinja za razdeljevanje hrane, recepcija, prostori službe pomoči na domu in pisarna vodje enote. V vsaki etaži je kotiček s priročno kuhinjo, kateri je namenjen za druženje stanovalcev, majhnost enote pa omogoča pristnost osebnih odnosov.

 

[Not a valid template]

 

KONTAKT

Naslov:
DOM STAREJŠIH RAKIČAN
Ulica dr. Vrbnjaka 1, Rakičan
9000 MURSKA SOBOTA

Tel.: 059 234 945
Fax : 02 530 42 40
E-pošta: dom.rakican@siol.net

Direktor:
Zoran HOBLAJ, univ. dipl. pravnik
Tel.: 02 530 49 16
GSM: 051 600 567
E-pošta: zoran.hoblaj@dsrakican.si

DOSTOPNOST